16-12-09

autisme

Elke dag zijn er wel misverstanden omwille van het autisme. Achteraf bekeken soms grappige dingen maar voor hem weer realiteit. Hoe grappig die dingen achteraf ook zijn, op die momenten worden mensen soms boos op hem en begrijpt hij op zijn beurt weer niet waarom ze boos zijn op hem. Ondertussen, na al die jaren van opmerkingen naar hem toe, kan hij absoluut geen kritiek meer verdragen en zijn reacties zijn er dan ook van boosheid en het uiten van, niemand begrijpt mij, iedereen is tegen mij, waarom is iedereen altijd boos op mij, mag ik nog ademen enz... Zonder ook anderen dit kwalijk te nemen, wil ik met een klein voorbeeld toch even vertellen hoe die dingen in zijn werk gaan.

We zitten allemaal aan tafel en er is een conversatie aan de gang. Hij wil meepraten maar slaat de bal dan volledig mis. Hij gaat echter zo op in wat hij te vertellen heeft dat hij het gesprek domineert. Blikken worden dan geworpen naar elkaar, sommigen in de verstandhouding van, anderen niet begrijpend en geirriteerd. Als het onderwerp hem niet interesseert dan zegt hij de hele tijd; saai, saai, saai. Zonder dat hij het wil, is hij echter een stoorzender aan tafel. Stel u maar eens voor hoe dat voor hem moet zijn. Zich van niks bewust dan alleen dat je wil deelnemen aan de conversatie. Of niemand reageert en hij is op zijn eentje die conversatie aan het voeren of je krijgt te horen dat jouw inbreng totaal niks te maken heeft met de conversatie.

Na het eten moet de tafel afgeruimd worden. Als eerste stelt hij zich kandidaat. Dan is het de beurt aan het tafelkleed. Er werd hem gezegd dat hij het tafelkleed moest uitkloppen. Wat doet zoon? Hij neemt het tafelkleed en klopt het ter plaatse uit. Oei, dat was niet de bedoeling en hij krijgt commentaar. Niet begrijpend vraagt hij zich af waarom ze weer boos zijn op hem. Ze hadden gezegd dat hij het tafelkleed moest uitkloppen en dat is dan ook wat hij deed.

Dit is een goed voorbeeld van hoe letterlijk hij alles neemt, hij doet wat er gezegd wordt, niet meer of niet minder. Men had immers niet gezegd dat het tafelkleed in de tuin moest uitgeklopt worden en niet in de woonkamer.

Ook een goed voorbeeld van hoe zo een misverstand kan ontstaan. Mensen worden uiteraard boos als je een vuil tafelkleed uitklopt in de woonkamer. Alleen begrijpt hij niet waarom ze boos worden want hij deed immers wat er gevraagd werd.

De impact van deze dingen wordt dan ook onderschat. Als je jarenlang, dag in dag uit, niet begrijpt waarom mensen altijd kritiek op jou geven, ja dan krijg je een laag zelfbeeld en heb je de indruk dat iedereen altijd boos op je is.

We zijn niet duidelijk genoeg naar hen toe en vergeten het autisme waardoor onze verwachtingen te hoog gesteld worden. Ik hoop dat ik hier heb kunnen aantonen hoe belangrijk het is om meer begrip te tonen. Begrip kan alleen maar eens je weet waarover autisme gaat en men zich gaat aanpassen aan hun andere manier van denken.

08:58 Gepost door onbegrijpelijke buitenwereld in Autisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.