02-07-09

EERSTE DAG VAKANTIE

Zoals elk jaar in het begin van de vakantie heeft hij het zeer moeilijk. Negatief gedrag, me namen noemen, de aandacht volledig opeisen op gelijk welke manier. De ene moment een ramp, de andere moment wil hij knuffelen en is behulpzaam. De aanpassing naar het wegvallen van de structuur en het teveel aan vrije tijd spelen hem parten. Ook voor mij is dit niet makkelijk. Hoe goed ik ook weet waar dat gedrag vandaan komt, de stress die erbij komt kijken is soms groot.

HIJ KAN NIET OMGAAN MET VERANDERINGEN

Het teveel aan vrije tijd maakt dat de verveling toeslaat. In feite zou ik elk moment van de dag moeten plannen voor hem.

HIJ KAN ZELF ZIJN VRIJE TIJD NIET INVULLEN;

HIJ HEEFT NOOD AAN EEN PLANNING (SCHEMA)

Mama heeft de laatste week weer eens allerlei kwaaltjes en soms gaat het echt niet. Hij begrijpt dit niet en wil dan toch dat mama allerlei dingen doet die ze anders ook doet. Ik zeg soms, al lig ik half dood dan nog wil hij dat ik bij wijze van spreken met hem ga voetballen. Hij wordt dan zeer boos en noemt mama dan weer namen.

HIJ KAN GEEN REKENING HOUDEN MET ANDEREN

Ook de verjaardag deze maand maakt alles weer moeilijker. De stress en het onverwachte wordt hem weer teveel. We gaan naar Bobbejaanland en houden een picknick voor zijn verjaardag. We weten wanneer we gaan, wat we meenemen en noem maar op. Toch nog de stress tot op de dag zelf. Zullen de genodigden wel komen? Zullen ze dan wel spelen met mij? Zal het regenen en gaat het niet door dan? Wie gaat er met mij in die molens? Zullen mensen hun beloftes houden? En ga zo maar verder...

KAN NIET OMGAAN MET VERASSINGEN

BELOFTE IS BELOFTE

KAN NIET OMGAAN MET HET ONVERWACHTE, ONDUIDELIJKE

HEEFT GEEN GEDULD

...

Weer een hele hoop dat hem overstresst maakt. Ieder jaar hetzelfde liedje. Zijn gezeur over al die dingen is oneindig. Natuurlijk weet ik dat het voor hem zeer moeilijk is al die onzekerheden en niet ingevulde vragen. Zijn zelfs angst om wat er gaat komen. Wij kunnen ons voorstellen hoe het moet zijn voor hem. Voor mama zeer vermoeiend. De puberteit maakt alles nog moeilijker (om dit weer eens te herhalen).

Vandaag zal ik hem eens extra knuffelen, hij heeft dat heel hard nodig!

 

08:51 Gepost door onbegrijpelijke buitenwereld in Autisme | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Moeilijk, he.
Op de school van Saucisse kunnen ze bijna de hele zomer blijven. Hij blijft dus vier weken op school met een kamp aan zee en vier weken thuis waarin beide ouders aanwezig zijn en we dus voor hem wel veel activiteiten kunnen plannen.
Hij kan gelukkig wel al met de onverwachte dingen, maar we hebben er ondertussen zo een gewoonte van gemaakt om alles 'onder voorbehoud' te plannen. Voorlopig helpt dit nog.

Gepost door: Zinzia | 03-07-09

De commentaren zijn gesloten.