30-05-09

Op school

Op school gaat alles redelijk goed voor hem, behalve de lessen tuinbouw. Hij heeft hier een hekel aan en volgens hem is de leerkracht tuinbouw niet eerlijk. Iedere week is donderdag een moeilijke dag voor hem en wil hij liever niet naar school. Volgens hem is het werk zwaar, zeer vermoeiend en moeilijk voor hem met zijn allergie. Volgens de leerkracht is er niks zwaar aan maar vliegt hij in het werk als geen ander en is dan idd voor de lessen gedaan zijn, moe. Zijn neus klopt, zijn rug en voeten doen pijn en op de koop toe is de meester niet eerlijk. De meester zegt dat we mogen praten en als we dat dan doen, zegt hij, dan krijgen we een opmerking.  De meester zegt, vertelt hij, als je niet meer kan dan mag je even stoppen; als we dat dan doen, is hij weer boos mama. Zo is zijn ervaring. Hij weet me te vertellen dat hij onbeleefd is aan die meester omdat die niet eerlijk is en gewoon gaat zitten. Natuurlijk zal hem dat niet in dank afgenomen worden en zijn de lessen tuinbouw in de agenda elke keer opnieuw bestempeld met een onvoldoende. Als ik hem dan vraag of hij er al eens over gepraat heeft met een leerkracht, dan zegt hij: Ja, maar ze geloven me toch niet en de meester blijft zo.

Deze week komt hij op school, zo vertelt hij, er was politie aanwezig en hij moest naar de onderdirektrice komen.  Mama, ze vroeg me of ik wist waarom ik moest komen en ik heb gezegd voor tuinbouw....

Hij moest echter niet op het matteke komen voor zijn houding in de lessen tuinbouw. Diezelfde morgen zou er in de buurt van de school, iemand zijn overvallen. Vandaar de politie op school. De onderdirektrice ondervroeg iedereen die rond dat tijdstip ook op straat was, om te ontdekken of iemand iets gezien had.

Ik had alvast liever gehad dat hij op het matteke moest komen voor de lessen tuinbouw. Blijkbaar kunnen kinderen al niet meer veilig naar school gaan.

Nog een maandje school. Het observatiejaar was voor hem een zwaar jaar. Vooral lichamelijk. Op het einde week van de is hij oververmoeid. Het positieve is zijn openbloeien op deze school, zich voelen als volwaardig, gelukkig zijn op school. Ik kan iedereen ervan verzekeren dat dit een ongelooflijk wonder is na al die jaren op een niet aangepaste school, waar ze hem niet begrepen en zijn autisme niet zagen. Ook voor mezelf is het een wonder geweest dit jaar. Het eerste schooljaar waar ik niet constant op school moest gaan staan uitleggen, hoe hij dit of dat beleeft, hoe moeilijk ze het hem maakten. Ook een jaar waarin hij op kleine schaal gepest werd. Al die voorgaande schooljaren waren voor hem een hel. Dit jaar was school voor hem een verrijking! Ik heb dus een gelukkige schoolganger, die niet kan wachten tot de grote vakantie gedaan is en hij terug naar school kan.

07:47 Gepost door onbegrijpelijke buitenwereld in Autisme | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

hey Ik wens je nog een fijn weekend.

Gepost door: Martin | 30-05-09

Dat is fijn nieuws :)
Een gelukkig kind dat graag naar school gaat

Gepost door: Zinzia | 02-06-09

De commentaren zijn gesloten.