30-04-09

Altijd en overal

Zo erg dat men, vanaf het moment er meerdere mensen samenwerken, er moeilijkheden ontstaan. Zoals ik al beschreef, ligt dit in de verkeerde of te weinige manier van communicatie. Men moet niet de handicap autisme hebben om hier een probleem mee te verkrijgen. Het valt me op dat meerdere mensen hier last van hebben. In feite is het een ervaring dat anderen dan ontdekken wat er kan mislopen door een communicatie probleem. Het onderwerp van de week, is zeker en vast wat er misliep en dat mensen vertellen dat ze het graag duidelijker zouden zien op elk gebied.  De uitspraak, seg, we zijn toch geen kleine kinderen, hoor je ook. Het kleinste kind is echter diegene die niet ziet wat zo belangrijk is om een goede samenwerking te verkrijgen. Het simpelste eerst dat wordt afgesproken, heeft meer informatie nodig om te kunnen uitvoeren. Kijk maar eens:

Zullen we straks een terraske gaan doen? Ja, dat is goed.

Voila, je weet dat je straks een terraske gaat doen maar je hebt niet genoeg informatie. Je kan nu heel de stad gaan doorzoeken naar het juiste terraske en er een halve dag gaan zitten wachten op de ander of je spreekt verder af.

Dit voorbeeld gaat nog maar over twee mensen die samen iets gaan doen. Zonder verdere informatie, weet de ene niet van de andere wat dat terraske doen inhoudt.

Ga je met meerdere mensen een terraske doen moet de informatie doorgegeven worden aan iedereen die mee een terraske gaat doen.

Wat zie je dan gebeuren: Die is er op tijd, de andere wat later, nog een andere is er na een uur nog niet. De vragen die er gesteld worden over het waarom die nog andere er nog niet is, zijn er ook. Veronderstellingen all over. De dienster maakt ook deel uit van dat terraske doen. Zij moet meerdere malen je tafeltje komen bedienen bij elke later komer en die begint te zuchten als men haar meerdere keren laat lopen omdat men niet alles besteld op het moment dat ze aan het tafeltje staat. Op het laatste moment, de rekening. Goed dat alles samen mag gerekend worden, wreed ambetant als sommigen apart willen betalen. Als je geluk hebt, is je groep een kwartier later eindelijk klaar met betalen alleen. Soms hoor je dan, hoe onvriendelijk die dienster wel was, dat het toch lang duurde eer je drinken er was enz...Zij maakt echter deel uit van het terraske doen. Zij had liever gezien dat er afspraken waren rond betalen enz...Dat haar tong op haar schoenen hing omdat men elke keer opnieuw apart bestelde en ze voor datzelfde tafelke, kilometers heeft gelopen, zien we niet.(diegenen die al slimmer zijn moeten dit niet lezen :-)

Wat iets simpels als samen een terraske doen allemaal inhoudt hé. Voor sommigen misschien een stom voorbeeld maar de bedoeling is om te laten zien wat iets simpels al nodig heeft aan informatie om samen iets te doen. Men kan de dienster bv werk besparen door af te spreken op voorhand of je een pot bij elkaar legt, of ieder apart betaald, enz...

Ik wil hier echt niet belerend klinken en enkel aantonen hoe iets simpels, iets vervelend kan worden voor eender wie er deel uitmaakt van een gebeuren.

Samenwerken is niet eenvoudig maar kan vereenvoudigd worden door goede afspraken, afspraken kunnen alleen mits communicatie. Daar moeten we geen klein kind voor zijn om dat te begrijpen.

 

07:56 Gepost door onbegrijpelijke buitenwereld in Autisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.