22-04-09

Zo normaal :-(

Vandaag tijdens een vergadering, deed ik een poging om autisme en handicaps onder de aandacht te brengen. Het positieve was dat anderen er in meegingen. Ik had zoiets van, fijn dat hier op het moment even over nagedacht wordt. Iemand gaf het goede voorbeeld van, zet ons in china, we kennen de taal niet, kunnen niks lezen, alles is vreemd.... Daarop probeerde ik aan te geven dat terwijl de " normalen", het van nature in zich hebben om zich aan te passen, juist zij verwachten dat anderen zich gaan aanpassen aan hen, dat alles voor hen zo vanzelfsprekend is. In feite de omgekeerde wereld. Verder kwam ik niet. Iemand maakte de opmerking: Het woord "normalen", zegt het al. De norm in onze maatschappij is zo en je kan nooit verwachten dat zij zich gaan aanpassen. Misschien niet letterlijk wat ze zei maar dit was de essentie.

Ik heb dat nogmaals ervaren als een frustratie. Met mijn beide voeten op de grond, kan ik alleen maar beamen wat ze zei. Toch erg egoistisch van de "normalen", vind ik. Als we allemaal zo blijven denken, zal er nooit iets veranderen. Ik blijf vechten voor begrip rond autisme en denk dan, al heeft het maar 1 iemand gehoord en doet zijn best, zich aan mensen met autisme aan te passen, dat is toch 1 iemand meer waar we begrip van krijgen.

Het gevoel van alleen op de wereld te zijn, al zit je met 100 mensen rond een tafel. Het gevoel van, ik ben van een andere planeet. Het gevoel van frustratie en bijkomende stress. Het gevoel van onmacht.

Ik denk dat alleen mensen zoals wij, kunnen begrijpen wat het betekent...

Alleen al het verschil tussen een gevoel en een feit, blijkt moeilijk te verstaan. Eenieder die dit leest, maakt zelf maar uit hoe hij of zij het leest. Naar mijn gevoel, moeten er nog veel feiten op tafel gelegd gelegd worden, om anderen te leren begrijpen wat autisme inhoudt.

13:12 Gepost door onbegrijpelijke buitenwereld in Autisme | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Kunnen de 'normalen' zich wel aanpassen? Zijn wij niet de 'normalen' omdat wij in de meerderheid zijn en dat het voor ons daarom gemakkelijker is, omdat we eigenlijk meer mensen tegenkomen die op die 'normale' manier denken?
Het wordt ook nogal eens als vanzelfsprekend aangenomen door mensen met ASS, dat de 'normalen' zich ook kunnen aanpassen, maar is dat wel zo? Ik denk eigenlijk dat het voor ons net zo moeilijk is om ons aan te passen aan iemand met ASS dan andersom. Alleen hebben die normalen het geluk dat ze in de meerderheid zijn...
Je kan wel verwachten dat mensen hun best doen, vind ik wel. Er zijn veel problemen die je kan oplossen door kleine aanpassingen, maar het is moeilijker als je ineens helemaal anders moet gaan denken, omdat je met iemand met ASS werkt. Dat is heel moeilijk, omdat je geen uit/aan-knop aan je gedachten en gevoelens hebt. Ik verwacht dus eigenlijk ook wel dat men er rekening mee houdt dat onze Saucisse ASS heeft, maar ik kan niet verlangen, dat de normalen ineens anders gaan denken omwille van hem. Zij kunnen ook niet veranderen. Het is wel belangrijk dat mensen er meer bij stilstaan dat je door een aantal dingen veel problemen kan oplossen, maar de persoon met ASS zal ook moeten leren dat het onmogelijk is om iedereen te laten aanpassen aan hem. Zo zal er altijd wel iemand zijn die 'taartenworkshops', ondanks het feit dat er geen taarten worden gebakken... of kinderen die niet snappen waarom de grote broer dit of dat doet...

Gepost door: zinzia | 22-04-09

De commentaren zijn gesloten.