20-12-08

echolalie

Het herhalen van woorden of zinnen. (direkt of later)

In feite is dat een stuk wat er gebeurd als je kind bv iets zegt dat niet mag en het toch doet. Ik leg dat misschien weer niet goed uit maar ik zal voorbeelden geven.

Bij de logo juf wordt er geleerd dat je niet mag praten tijdens de les. Toch praat het kind voortdurend. De juf vraagt wat hij net geleerd heeft. Dat ik in de les niet mag praten, zegt het kind. Nog geen second later begint het kind weer te praten. Hij herhaalt gewoon wat hij gehoord heeft maar verder dan dit gaat dat niet.

In feite is dit 1 van de dingen die heel frustrerend kunnen zijn en het beeld geven van , ze weten het en doen het toch!! Ik heb dat nu al 100x gezegd en nog doet die dat!! Die weet dat goed genoeg! Die beseft dat maar al te goed! Dat zijn de dingen die je dan hoort. Het erge van de zaak is dat als iemand zich dat beeld vormt, er boze reacties zijn en het kind dan bv helemaal niet begrijpt waarom. Tien tegen 1 als je dan in je boosheid vraagt wat je net zei dan zal het antwoorden wat je net had gezegd. Hierop worden we dan nog bozer en is ons vermoeden gestaafd dat ze het allemaal wel weten... Spijtig genoeg is dit helemaal niet zo.

Overschatting is ook een gevaar! Vroeger dacht ik dikwijls zelf, hoe weet mijn zoon die dingen toch allemaal? Amai, das ne slimme. Nog steeds krijg ik van buitenstaanders te horen dat mijn zoon een heel intelligent iemand is. Spijtig genoeg komt veel van wat hij vertelt van wat hij hoorde. Ooit begon hij alles te vertellen over de cellen van de mens. Hij had een tv programma gezien daarover. Over het heelal moest je hem horen vertellen, je zou denken dat hij zelf met een raket doorheen ons sterrenstelsel was gevlogen. Alleen had hier weer een programma op tv over geweest...

Ik wou vooral deze gebeurens even beschrijven omdat dit iets is waar veel misverstanden rond ontstaan. Als men meer wil weten over echolalie, kan je daar op het net meer van terug vinden.

 

06:50 Gepost door onbegrijpelijke buitenwereld in Autisme | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

hier Bij onze zoon uit het zich eigenlijk vooral in zaken die veel moeilijker te rapporteren zijn nu. Als ze klein zijn en niet naar school en bij vrienden gaan valt het natuurlijk meer op als hij zich neerlegt op een kussen een een zin uit een tv-reklame voor wasverzachter begint te roepen. Als ze groter zijn en overal heen gaan kan een zin of woord over gemonemn worden van op tv, bij vrienden, op school,... Het irriteert me dan ook mateloos dat mensen die bij ons thuis komen een woord als burgertrut ofzo durven gebruiken. Onze sterrenvent kreeg al een keer straf op school omdat hij kakwijf zei tegen de juf MAAR het was de nederlandse nonkel die dat woord een drietal keer liet vallen tijden s een oververhit gesprek over een winkeldame die niet al te vriendelijk was een paar dagen voorheen... De laatste tijd neemt hij dan ook taal van kinderen op school over en het gekke is dat het nooit de mooiste woorden zijn!

Gepost door: sterrenmama | 20-12-08

De commentaren zijn gesloten.