15-11-08

Modeverschijnsel?

De laatste tijd hoor je hoe langer hoe meer zeggen dat autisme net als adhd in de tijd, net een modeverschijnsel is. Hoe langer hoe meer mensen krijgen die diagnose hoor je dan. Ik leg dan uit dat dit enkel en alleen is omdat men er alleen maar verder in gespecialiseerd wordt en dat die onderzoeken naar een diagnose niet zomaar worden gedaan en dat men deze onderzoeken dan ook ernstig neemt. Dat iemand niet zomaar de diagnose autisme krijgt en men moet voldoen aan de drie criteria die aanwezig moeten zijn vooraleer men aan ass mag denken. Zijnde er loopt iets mis in: communicatie,sociale ontwikkeling en de verbeelding. Voldoet men niet aan deze drie gebieden in die onderzoeken dan kan men de diagnose ass niet krijgen.

Wat ik ook beu gehoord ben is dat men autisme gaat onverdelen in licht of zwaar autistisch of  een rainman of Ben x. Autisme heeft dan ook verschillende gezichten, m.a.w., niet iedereen met de handicap autisme is hetzelfde. Er is ook nog het verschil in de begaafdheid. Iemand met autisme en een bijkomende verstandelijke handicap of iemand met autisme met een normale tot hoge begaafdheid. Men noemt iemand met autisme en een bijkomende verstandelijke handicap graag zwaar autistisch en iemand met autisme en een normale begaafdheid noemt men graag licht autistisch. Iemand met een verstandelijke handicap en de handicap autisme is dubbel gehandicapt. Weer raad ik aan het boek van "Peter Vermeulen", Brein bedriegt, als autisme niet op autisme lijkt, te lezen.

Vroeger werden mensen die anders waren, in het gekkenhuis gedropt, nu is men er hoe langer hoe meer van op de hoogte en krijgen mensen meer kansen. Vanaf dat men een diagnose krijgt, eender de welke, kan men iemand op de juiste manier gaan begeleiden en helpen. Niets dat mooier is, toch. Ik denk eerder dat het een modeverschijnsel is dat mensen zich uitlaten over wat onbekend is in de negatieve zin. Een modeverschijnsel waar we tot hiertoe geen oplossing voor vinden :-)

08:08 Gepost door onbegrijpelijke buitenwereld in Autisme | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Commentaar Jawel ! Ze oordelen en veroordelen maar, zonder dat ze er ook het fijne van kennen.

Nu is "autisme" eigenlijk van in het begin slecht aangebracht. Het was onbekend en ineens omdat Stef Bos er over zong ging dat belangrijk zijn.

Ik heb daar over gedacht over "vroeger" en werkelijk, ik denk dat ik iemand heb geweten (gekend is een groot woord), maar dat zal ik wel eens op mijn blog vertellen.

Het probleem is volgens mij dat er wel degelijk mensen zijn die naar de buitenwereld toe laten uitschijnen dat hun kinderen een probleem hebben om iets anders te camoufleren. En dat is voor ouders van autistische kinderen dan nog een bijkomende last om dragen.

Hm, ik ga het er over hebben op mijn blog. Dat zal niet voor vandaag zijn, maar een van deze dagen toch wel. Sorry dat ik er niet echt een dag kan opplakken, ik weet dat jij dat ook liever hebt, maar over stukjes voor het blog moet ik soms wat broeden.

;-)

Gepost door: ms | 15-11-08

De commentaren zijn gesloten.