15-11-08

Autisme, ziekte of handicap?

Er bestaan nog veel misverstanden rond een ziekte of een handicap, spijtig genoeg. Niet alleen wat betreft autisme maar nog vele andere handicaps, hoor je velen zeggen: " Die is ziek in zijne kop." Niet alleen is dit verkeerd maar dit gezegde kan ook gevolgen hebben. Mijn zoon bv. was ervan overtuigd dat hij ziek was en van ziek zijn kan je dood gaan... Lang heeft hij daar mee rond gelopen zonder dat we dat wisten tot hij op school de juiste informatie kreeg rond autisme. Toen kwam hij thuis en zei plots: "mama, ik ben niet ziek dus ik ga niet dood." Een pak van zijn hart was dat en pas toen wist ik dat hij in angst leefde omdat hij dacht dat hij ziek was en er kon van dood gaan. Ik heb een kleine samenvatting gemaakt van wat hij leerde hierover op school in verband met autisme.

Autisme is onzichtbaar

Autisme is onzichtbaar omdat het een hersenstoornis is en onze hersenen zitten in ons hoofd. We zien onze hersenen niet. Ze zitten aan onze binnenkant.

Autisme is een hersenstoornis

Onze hersenen zorgen ervoor dat we kunnen denken, doen en waarnemen. Bij mensen met autisme werken de hersenen anders. Ze denken anders, daarom zijn ze anders. Dat is dus een hersenstoornis.

Autisme is een handicap

Als een stoornis voor duidelijke, ernstige beperkingen zorgt in dagelijkse activiteiten, dan noemen we die stoornis een handicap. 

Een handicap is geen ziekte, daar zijn duidelijke verschillen.

Bij een handicap                                       

Er is Geen genezing mogelijk                     

Ben je Niet besmettelijk                            

Heb je levenslang                                    

Kan Niet behandeld worden                      

Bestaan Geen medicijnen voor                 

Niet iedereen heeft een handicap  

Bij een ziekte

Is er genezing mogelijk

Kan je besmettelijk zijn

Heb je meestal tijdelijk

Kan meestal behandeld worden

Bestaan medicijnen voor

Iedereen is wel eens ziek

           

Mensen met een handicap zijn anders dan de meeste mensen zonder handicap. Mensen met een handicap blijven anders dan mensen zonder handicap.

Autisme is een speciale handicap.

Ongeveer 1 op 165 mensen hebben autisme. Door hun autisme hebben ze beperkingen en moeilijkheden bij dagelijkse activiteiten. Mensen met autisme hebben ook talenten. Mensen met autisme zijn niet minder maar speciaal.

Door hun autisme hebben ze beperkingen en moeilijkheden bij dagelijkse activiteiten zoals:

1) Omgaan met andere mensen (sociale ontwikkeling)

2) communiceren met andere mensen (communicatie)

3) soepel zijn in denken en doen (verbeelding)

Autisme is niet te genezen maar aan de beperkingen en moeilijkheden is wel iets te doen. We kunnen ze begeleiden en leren begrijpen.

 

 

 

 

 

07:37 Gepost door onbegrijpelijke buitenwereld in Autisme | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

beste ,mijn zuster haar kind heeft autisme ze kan studeren maar wil niet praten telefoon opnemen enz.ze is nu 14jaar en willen haar opleren om zelfstandig te kunnen werken.ze zeggen nu al dat het nooit zal lukken.is er een mogelijkheid dat ze zal veranderen let ouder worden?ze kan heel goed werken met de pc zonder dat iemand haar het geleerd heb.kan u mij wat raad geven aub?grt bedankt

Gepost door: chantal van doorselaer | 16-12-10

Hey,

Ik begrijp uw bezorgdheid en ik zou willen dat ik een pasklaar antwoord had op uw vraag. Ik kan u echter alleen mijn eigen ervaringen mede delen.

Ik denk dat er veel mogelijkheden bestaan mits goede begeleiding en geduld. Alles heeft ook zoveel meer tijd nodig bij onze kinderen.

Toch fantastisch dat ze op de pc goed kan werken! Misschien kunnen jullie via de pc met elkaar praten?

Luister ook niet naar de negatieve commentaar en kritiek die je krijgt van je omgeving, dat werkt alleen ontmoediging in de hand en is verloren energie.Kijk vooral naar wat haar wel lukt en laat haar merken hoe fantastisch dat wel is. Als je zelf kan zien wat ze wel al allemaal kan, sta je soms versteld.

Wat ik ook altijd doe, is even gaan kijken naar wat durft hij niet en wat zou daar de reden voor kunnen zijn. Heel belangrijk om weten en dikwijls denken we dat onze kinderen gewoon iets niet willen doen en staan niet stil bij de, bv stress of angst die deze dingen met zich mee brengen.
Ik kan verkeerd zijn maar als ik lees dat ze de telefoon niet wil opnemen lijkt me dat logisch. Aan de telefoon moet je praten. Een stem aan de andere kant van iemand onzichtbaar, iets onbekends. Wat zeg je als je de telefoon opneemt, wat antwoord ik aan de telefoon, wat wordt er verwacht van me, moet ik iets noteren enz... Ook vooraleer de telefoon moet opgenomen worden kan al voor stress zorgen. Uit het niets begint er iets geluid te maken. Als ze dan bv gevoelig is voor geluiden, geeft dat al teveel prikkels en van daaruit stress. Ook hier denk ik dan weer aan: hoe gaat dat met smsjes?

Alles stap voor stap aanleren is zeker al een must. Ik weet niet wie haar alles wil aanleren maar mijn raad is vooral om eerst eens zelf uit te diepen wat er allemaal vasthangt aan. Laat ons de telefoon nemen als vb, telefoneren. Telefoon rinkelt, je neemt de hoorn van de haak. Wat zeg je, wie is er aan de lijn, moet ze een boodschap doorgeven? Ligt er dan een notablokje waar ze kan op noteren? Enzovoorts. Als je alles gaat uitdiepen dan zal je zien dat wat voor ons zo vanzelfsprekend is, in feite een hele hoop vaardigheden vraagt en meer is dan alleen hallo zeggen. Omgekeerd heb je dan haar zelf naar iemand laten telefoneren. Hoe doe je dat, welke voorbereiding is er nodig?...

Als ik weer eens even vastzit in mijn vragen en bezorgdheden dan telefoneer ik even naar autisme centraal. Zij begrijpen je volledig en kunnen dikwijls tips geven of adressen van profs die werken met mensen en de handicap autisme. Je vindt de link terug op deze pagina.

Geef de moed niet op! Mijn ervaring zegt dat onze kinderen meer kunnen dan we dikwijls denken. Als ik had moeten luisteren naar bepaalde instanties dan was mijn zoon analfabeet gebleven en mentaal gehandicapt. Hij is nu 15, blijkt normaal begaafd en leest zoals u en ik. Alleen had hij meer tijd nodig vanwege zijn handicap. Ook van mezelf uit waren er genoeg dingen waarvan ik zei dat hij dit of dat nooit zou kunnen. Volgens mij kon hij niet zelfstandig zijn. Nu gaat hij zelfstandig naar school, heeft een stage gedaan enz...

Dankzij goede begeleiding via de school, mijn leren begrijpen van hem, zijn we alvast veel dichter bij zelfstandigheid. Natuurlijk moet hij nog veel leren en staat zijn handicap hem heel dikwijls in de weg. Zijn camouflage maakt het hem moeilijk op termijn maar ik zie hem groeien. Ik ben trots op de dingen die hij wel kan en geloof dat het alleen maar beter kan.

Ik hoop dat ik u een beetje heb kunnen antwoorden en ik sta altijd open voor u.

Onbegrijpelijke

Gepost door: onbegrijpelijke | 18-12-10

Hoi,
Ik heb ook autisme, maar ik heb daar eerlijk gezegd geen last (meer) van. Ik dacht in het begin dat ik moeilijk aan een job zou geraken. Maar dat was eigenlijk onwaar, want nu ben ik Hoofdinspecteur van Politie. Ik dacht in het begin van mijn opleiding: 'Jonas, hier geraak je nooit door jongen') maar ik was te kritisch voor mezelf... op de politieaccademie in Gent, wisten mijn Collega, medeleerlingen niet dat ik autisme had. Tot op de dag dat mijn rector zei: 'Welkom bij de politie' deed ik mijn boekje open... Ik heb verteld dat ik vroeger niet zo'n gemakkelijke schoolcarrière heb gehad, door die 'stoornis'. En dat ik veel achterstond gezien mijn medeleerlingen. Dit heeft hen niet weerhouden om vragen te stellen over 'autisme'. En dat vindt ik juist het 'leuke' eraan! Autime = onzichtbaar...

Gepost door: Vanlierde Jonas | 22-05-11

Evolutie

Asperger is eerder een voorruit gang
dan een achteruitgang
Deze mensen zijn van nature eerlijker
en daarnaast ook nog eens intelligenter
Zou de wereld door hen worden
regeert dan zou er geen armoede
en oorlogen zijn
Voor alle duidelijkheid , alles wat
nu gebeurd .
Verdwijnen van de AOW , haat in een
multicultureren samenleving , faillissement van het
Westen en klimaats verandering
Dat wist ik al meer dan 30 jaar geleden al
Ik was toen 10 jaar

Gepost door: Arnold | 19-10-11

Autisten hebben weer andere mooie eigenschappen :)

Gepost door: H | 24-08-13

goed artikel zeg bedankt

Gepost door: telefoon reparatie rotterdam | 05-01-15

De commentaren zijn gesloten.