08-11-08

moedwillig????

Ik had graag nog eens met wat voorbeelden aangetoond dat iemand met autisme niet moedwillig is maar heel dikwijls die noemer opgekleefd krijgen.

Als ik bv zou zeggen, ik wil dat je je kamer opruimt en owee als ik hier nog 1 pluche beer zie liggen straks dan krijg je straf. Resultaat,alle knuffelberen zijn opgeruimd en zie je niet meer liggen maar voor de rest is er niks opgeruimd!

Zet uw boekentas weg! De boekentas wordt dan weggezet maar daarom niet waar hij verondersteld is te staan of je krijgt de vraag waar die boekentas moet staan. Dikwijls zeggen we dan, zet hem maar daar. Tja waar is "daar" nu? Waar,hoor je dan of je kind staat met die boekentas in de hand zich af te vragen waar "daar" is. "Daar",zeggen we dan nog eens al wijzend op die plek die "daar" noemt.

Het voorbeeld van mijn zoon die constant op de rand van het voetpad liep en ik al 1 miljoen keer had gevraagd om niet op die rand van dat voetpad te lopen en hij het telkens opnieuw bleef doen tot ik het op een goede manier formuleerde.Stap aan de rechterkant van het voetpad!!

Kleine dagelijkse voorbeeldjes maar er zijn er nog zoveel meer!! Weer gaat het om wat of hoe je iets zegt en niet over ze zijn moedwillig!! Spijtig genoeg geven ze allemaal het beeld van moedwilligaard (de vb) en hoor je heel dikwijls: "Ik heb dat nu al 1 miljoen keer gezegd maar die moedwilligaard blijft dat doen!!" Als je kind alleen die knuffelberen opruimt en voor de rest niks heeft opgeruimd dan heeft hij of zij zijn kamer niet opgeruimd en was hij weer moedwillig. Als die boekentas niet op de juiste plaats wordt weggezet ("daar") ...Weer gaan we ervan uit dat alles vanzelfsprekend is en het dat ook wel zo zal zijn voor iedereen. Het vraagt echter maar een kleine aanpassing van onszelf om iets op de juiste manier te formuleren. Ikzelf heb geleerd even na te denken vooraleer ik iets zeg of tenminste nadat mijn frank valt, mezelf te verbeteren naar mijn zoon toe en zelfs even sorry te zeggen voor mijn onduidelijkheid. Ook ik heb rondgelopen van moedwilligaard maar eens je doorhebt dat dit niet zo is, kan je weer een hoop misverstanden uitsluiten. Meestal monden die dingen dan ook uit in discussies en ongenoegens. Daarbij komt dan boosheid waar het kind al helemaal niks van begrijpt met als soms het gevolg van meer negatief gedrag waarop wij zelf dan nog bozer worden.

Opruimen,"daar",braaf zijn,stout zijn,luisteren,kijken,.....,zijn allemaal grote begrippen.Wat moet je opruimen, waar is "daar", wanneer ben je braaf of stout, waar moet je naar luisteren of kijken enzovoorts. Voor ons allemaal zo vanzelfsprekend voor sommigen onduidelijk.

Als ik bv aan mijn zoon zeg dat zijn kamer moet opgeruimd worden dan raakt die niet opgeruimd. Gewoon omdat hij niet weet wat de bedoeling is, hoe hij er moet aan beginnen... Nog steeds ga ik mee de kamer opruimen en zeg hem dan wat er moet gebeuren. Doe ik dat niet dan zou hij er bij wijze van spreken overmorgen nog zitten en dat niet alleen. Zijn poging tot opruimen zou alleen maar meer rommel hebben gemaakt omdat hij tijdens dat opruimen allerlei tegenkomt dat op dat moment weer interessant is om mee bezig te zijn. Dat we dan eigenlijk bezig waren met opruimen dat is dan al lang vergeten. Ook weer niet moedwillig. Doen we het samen dan maak ik hem attent op wat er moet gebeuren en als hij weer eens iets interessants tegenkomt dan herhaal ik dat het de bedoeling is dat we opruimen.

Vele mensen zeggen dikwijls dat het toch veel geduld vraagt al die dingen. Ikzelf vind van niet. Als ik kijk naar de periode voor ik het allemaal begreep, ben ik meer mijn geduld verloren dan dat er iets goed verliep. Geduld en begrip lonen niet alleen, je krijgt er ook veel meer rust door. Crisissen zijn nog raar of zelden te zien! Het vraagt in het begin wat meer energie maar eens je daar de weg in gevonden hebt, krijg je alleen maar meer tijd voor jezelf en een positiever kind. Die negatieve vicieuze cirkel wordt dan doorbroken.

08:35 Gepost door onbegrijpelijke buitenwereld in Autisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.